warsztat rozpoznawania i gotowania z dzikich roślin jadalnych rosnących w okolicy; 29 maja 17.00 – 20.00Miejsce: Krzywy Ratusz, ul. Pokrętna 43, Nowa Iwiczna, na wysokości Auchan Piaseczno

Termin: 29 maja (czwartek) 2014, godz. 17.00 – 20.00 (4h)
Cena: 60zł

Wymagane wcześniejsze zgłoszenia na adres: mm@krzywyratusz.pl

Informacje: 602 399 963
Dojazd: info na stronie www.krzywyratusz.pl

Prowadzi: Beata Gawryszewska, architekta krajobrazu, naukowiec na warszawskiej SGGW, właścicielka „dzikiego ogrodu”.

image(3)

Wbrew powszechnemu przekonaniu, otacza nas obfitość pożywienia w postaci dzikorosnących ziół, którymi z powodzeniem można zastąpić znane nam zielone jarzyny. Dzikie rośliny jadalne nie raz ratowały życie naszym przodkom na przednówku. Wiele z nich było jadanych nie tylko przez biedaków – jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechnie jadło się łobodę, dziki szczaw i liście mniszka. Pokrzywa, krwawnik, gwiazdnica, babka i wiele innych roślin, dostępnych od ręki w zielniku Matki Natury, z pewnością mają znacznie więcej składników odżywczych, niż hodowana na tacach w halach pofabrycznych sałata z hydroponicznych upraw. Warto do nich powrócić, zwłaszcza, że większość można znaleźć w naszych własnych ogrodach. Zbieranie liści na niedzielną sałatkę może być doskonałym pretekstem do nauki przyrody i historii, a znalezione na wycieczce i własnoręcznie przyrządzone – na pewno będą smakowały lepiej od mrożonego szpinaku i nawet najbardziej oporni dadzą się na nie skusić.

W programie warsztatu:

  1. Wyprawa w ostępy po zieleninę – nauka rozpoznawania podstawowych, dzikich roślin jadalnych in situ.
  2. Zielone BHP, czyli jak zbierać, gotować i jeść, a przeżyć.
  3. Gotowanie obiadu – zupy, dania głównego i deseru.
  4. Bajanie przy jedzeniu, czyli opowieści i legendy o dzikich roślinach jadalnych i nie tylko, z całego świata.
  5. Praca domowa, lista lektur, pożegnanie.